Není žádným tajemstvím, že Anglie má k čaji velmi kladný vztah a že čaj tvoří velkou část její historie i současnosti. Čaj o páté tak neodmyslitelně patří k britskému životnímu stylu. Poklidné odpoledne si tak můžete užít se šálkem lahodného čaje a se svačinkou v nejedné anglické kavárně či čajovně.
Historie čaje o páté
Vznik této příjemné tradice má kořeny v roce 1840 a vzešel od vévodkyně Anny z Bedfordu. Říká se, že vévodkyně neměla příliš nabitý časový plán, a tak se často v mezeře mezi obědem a večeří nudila. Navíc dlouhá pauza mezi jídly zapříčinila i hlad. Rozhodla se tedy, že uspořádá odpolední posezení se svými přítelkyněmi, na kterém se podávaly zákusky, sendviče a především čaj. A protože celá tato akce měla velký úspěch, brzy vévodkyně začala přátele zvát pravidelně. Tento zvyk se okamžitě rozšířil po celém království a stal se národní tradicí, která se dodržuje dodnes. Je milé, že i přes současný trend hektického způsobu života, si Britové stále najdou čas, aby si odpoledne udělali malou přestávku s výborným šálkem čaje.
Jak se čaj servíruje?
Základem je honosná porcelánová čajová souprava, upravený stůl, pěkný ubrus a stříbrné příbory. Čaj byl totiž zpočátku velkou vzácností, kterou si mohli dovolit jen opravdu majetní členové britské společnosti. Cena sypaného čaje dováženého z Číny nebo Japonska byla vysoká, proto se příprava čaje nesvěřovala do rukou služebnictva, ale tato výsada náležela hostitelce. Součástí rituálu pití čaje byly i elegantní a drahé čajové soupravy, které se taktéž často dovážely z východních zemí. Proto i dnes se čaj o páté servíruje do těch nejlepších a nejkrásnějších šálků, které jsou k dispozici.
K přípravě použijte kvalitní sypaný čaj (či čajové lístky). Velmi vhodný je černý čaj – můžete jej zakoupit přímo od známých a slavných anglických značek, jako jsou čaje Twinnings či Ahmad tea, které mají v Británii dlouholetou tradici. Servírovat můžete i oblíbený Earl Grey. Nezapomínejte ke každému šálku nachystat cukr a konvičku s mlékem. Čaj se musí podávat horký, pokud tedy chcete, aby vydržel déle teplý, nahřejte hrníčky i s konvičkou předem.