Tento rok se dýně objevily na pultech obchodů i zralé na záhonech o trochu dříve, ale nikomu to rozhodně nevadí. Dýně jsou sice symbolem spíše podzimu než léta, ale většina z nás si na delší sezónu stěžovat nebude. Z dýně se dá totiž vykouzlit tolik dobrot, až oči přechází!
Rodinné recepty se jen hemží skvělými nápady, jak dýni zpracovat. Naštěstí už známe i jiné alternativní způsoby než kompot ala ananas a dokážeme kombinovat dýni s kořením i jinými druhy výborné zeleniny. K naprosté dokonalosti tak nemá daleko pečená dýně na chutném rozmarýnu či dýňové špagety. Tradičním receptem pak zůstává také krémová polévka s muškátovým oříškem, která je nejlepší s celozrnnými krutony a kvalitní zakysanou smetanou.
I na sladko je dýně neodolatelná a ta se používá i na pečení sladkých moučníků, závinů a buchet. V poslední době jsou velice populární i nepečené zákusky, kde hraje dýně svou hlavní roli. Zapomenout pak nesmíme ani na loupaná dýňová semínka, bez kterých se rozhodně neobejde žádné müsli a skvělé jsou i jen tak na ujídání u oblíbeného filmu. Mají vysoký obsah hořčíku a snižují riziko vzniku infarktu, krevní tlak i hladinu cholesterolu. Jejich příjemná oříšková chuť vynikne také po upražení nebo například v domácím chlebu. Neloupaná semínka se velmi často solí a jsou taktéž výborné k mlsání.
Ti nejzručnější dokážou zpracovat dýni bez poškození vnější slupky a děti i dospělí si tak mohou do vydlabané dýně vyřezat obličej. Helloween je sice daleko, ale radost z přípravy dýně a následný efekt se zapálenou svíčkou v noci si můžeme užít zrovna teď. Stejně tak všechny dobroty, které dýně a její příprava v bohaté škále variant úprav nabízí. Nebojte se zkoušet nové recepty a kombinace, hledat nové chutě a neznámé koření. Na www.puritas.cz najdete velký výběr cizokrajných i tradičních koření pro různé varianty dýní a další zeleniny. Užijte si přicházející podzim a dýňovou mánii jak nejvíc to jen jde. Další přijde až zase příští sezónu.