Grilování se v České republice stává každým rokem stále populárnější. Lidé se scházejí na moderně zařízených zahradách pod zastřešenými pergolami a užívají si ničím nerušené chvíle se svými přáteli. K těmto sešlostem neodmyslitelně patří grilování masa. Již dávno nejde pouze o výsadu amerických rodin, kteří se každý víkend oddávají opékání masa na všechny možné způsoby. Pokud se v této sezóně chystáte vytáhnout svou grilovací sestavu nebo dokonce plánujete nákup nové, určitě se ponořte do následujících rad maximalizující úspěšnost celkového výsledku.
Marinádu si nekupujte
V případě, že patříte do minoritní části české třetinové populace grilovacích nadšenců, určitě se neobejdete bez kvalitní marinády. Mnoho lidí dělá tu základní chybu, že si omáčky a nejrůznější marinády pod maso kupuje z obchodních řetězců a zde je základní kámen úrazu.
Toto pochybení má na vině soustavná reklamní mašinérie, která v lidech vzbuzuje touhu po nákupu jednoduché a chutné omáčky. Vyzkoušejte si pro tentokrát udělat vlastní marinádu na maso, vždyť na tom není vůbec nic těžkého.
Maso si naložte předem
Pokud chcete připravit opravdu chutné maso na grilu, určitě si jej naložte předem. Právě tato technika propůjčí vašemu masitému pokrmu nevídaně lahodnou chuť a stane se hlavním pilířem celého večera. Maso si naložte nejméně tři hodiny předem, stane se tak mnohem křehčí a šťavnatější.
Nejoblíbenějším masem na českých grilovacích oslavách se jednoznačně stávají steaky a ryby. Vždy ke grilování použijte zachlazené maso. Pakliže nemůžete jinak, než použít maso z mrazáku, nechte si jej řádně rozmrazit a odkapat. Počítejte však s 12 hodinovou prodlevou. Při přípravě hovězího steaku si uřízněte 2 až 3 centimetrový plátek o 200 až 300 gramech a položte ho na rozpálený gril.