Káva je oblíbeným nápojem, který nejen u nás zcela zdomácněl. Šálek kávy tvoří nedílnou součást dne pro spousty lidí po celém světě. Jedni po něm sahají hned ráno po probuzení, jiní si ho dopřávají po obědě, někdo si ho rád vychutná o samotě v soukromí,další zase venku v kavárně ve společnosti přátel. Ať tak či tak, lahodná chuť a typické aroma kávy si vás podmaní kdekoli. Až budete mít tradiční hnědé kávy dost, můžete vyzkoušet i „tak trochu jiné kafé“. Nabídka je bohatá a vybírat je tak z čeho.
Rostoucí popularitu si získává například zelená káva. Jedná se o nepraženou kávu, která si díky tomu, že neprojde procesem pražení, uchovává významné antioxidanty, minerály, kyseliny a další užitečné látky. Je tak skvělý pomocníkem v boji proti volným radikálům, uplatní se i při detoxikaci, pročistí váš organismus. Funguje však také jako podpůrný prostředek na hubnutí – samozřejmě v kombinaci s rozumným jídelníčkem a dostatečnou pohybovou aktivitou. Pijte ji však s mírou, protože obsahuje více kofeinu než ta klasická.
Prahnou-li vaše chuťové buňky a mlsný jazýček po něčem opravdu luxusním, pak vyzkoušejte trochu exotiky, kterou by vám doporučili i ti největší gurmáni – cibetkovou kávu. Ta patří k těm z nejdražších na světě. A to hned ze dvou důvodů. Jedním je samozřejmě její vynikající kvalita, která jednoduše nemá konkurenci. A tím druhým skutečnost, že se jí vyrobí pouhých několik set kilogramů ročně. Tato káva pochází z oblasti Indonésie a její nenapodobitelnou jemnější chuť po ovoci s lehkou příchutí čokolády a karamelu oceňují znalci po celém světě. Ačkoli citlivější jedinci zřejmě dají přednost spíše pečenému čaji nejrůznějších ovocných chutí, zvláště poté, co zjistí, že způsob jejího „zpracování“ je přinejmenším netradiční. Nesklízí se totiž na plantáži, ale vybírá se z cibetčího trusu. Tato malá kunovitá šelma, která žije v Indonésii, se totiž živí zralými bobulemi kávovníků a tamní domorodci sbírají její trus a kávová zrna s neporušeným obalem z něj vybírají.