Mnoho lidí na celém světě má podobný rituál po probuzení, uvaří si kávu. Způsoby přípravy jsou různé, ale všichni očekávají stejný účinek, příjemnější start do nového dne.
Ruční sklizeň
Káva, tedy spíše rostlina kávovníku, byla poprvé objevena roku 525 našeho letopočtu v Etiopii. Odtud došlo rychle k rozšíření do okolních zemí a na začátku 16. století byla káva dovezena do Evropy. Horký nápoj s povzbuzujícími účinky se brzy stal oblíbeným po celém světě a v současné době se pěstování kávy věnuje více než 50 zemí světa. Dostat kávu z plantáže až k nám ale není úplně jednoduchá cesta. Mnoho procesů usnadňují stroje a potrubní systémy, ale například sklizeň stále probíhá jen ručně. Kávová zrna jsou velmi křehká a strojní sklizeň by je poškodila, proto se využívají jen lidské ruce. Po sklizni se zrna usuší a upraží, čímž získají svou typickou chuť a vůni.
Potrubí usnadní přepravu
Upražená zrna se mohou dále zpracovávat nebo již balit pro konečného spotřebitele. K přepravě se v moderních provozech využívá potrubí z nerezové oceli. Přeprava tímto způsobem šetří čas i náklady oproti lidské práci a zároveň je zajištěna perfektní hygienická čistota a splnění všech norem. Zrna se mohou snadno dávkovat do jednotlivých balení nebo přesunout k namletí nebo dalšímu zpracování. Kávu totiž nejen pijeme, ale přidává se také do cukrovinek nebo dalších nápojů. Instalace potrubních systémů do provozu není nijak složitá, jednotlivé díly do sebe přesně zapadají s maximální těsností a rychlospojky a další spojovací prvky celý proces zrychlují. Velká variabilita a efektivní přeprava jsou u potrubních systémů hlavními prvky, které pomohou zrychlit zpracování a výrobu.
Káva, předtím než se dostane na náš stůl, projde mnoha procesy, aby byla co nejchutnější a nabídla nám úžasný zážitek při jejím vychutnávání.