Kávovníky jsou keře a nevysoké stromy, jejichž plody se podobají tvarem i barvou třešním. Uvnitř plodů jsou dvě semena – kávová zrna. Pro průmysl jsou významné odrůdy kávovníku arabského, kávovník statný a kávovník liberijský. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky 30 až 50 cm jsou vysazovány na plantážích
Kávová zrna z různých míst mají různé charakteristiky jako je chuť, obsah kofeinu a acidita neboli kyselost. Typické vlastnosti určuje prostředí, způsob zpracování a také genetické vlastnosti dané odrůdy. Káva díky tomu může být charakterizována podle regionu původu, podobně jak je tomu u vína.
Oblíbenými a nejčastějšími druhy kávy je Coffea arabica, která tvoří až 70 % světové kávové produkce a Coffea robusta, která tvoří přibližně 20 % celosvětové produkce. Rozdíl mezi nimi je především v intenzitě chuti.
Příprava kávy
Pokud i vy jste milovníkem kávy, součástí vaší domácnosti by měl být mlýnek na mletí kávy Orava KM-802. Dle zásad přípravy kávy by mělo namletí proběhnout bezprostředně před konzumací nápoje. Do 15 minut již namletá káva ztrácí své aroma. Přístroj je vybaven nožem z kvalitní nerezové oceli, výkonným 130 W motorem a bezpečnostními prvky. Najednou může semlet až 50 gramů kávových zrn, což představuje porci na přípravu 6 šálků voňavého moku. Ideální tedy i pro přípravy kávy pro vás i vaše hosty.
Může být váš jen za 499 Kč v e-shopu Oravy.