Není pochyb o tom, že jsme národem pejskařů. Každý poctivý milovník svého čtyřnohého přítele tedy čte složení na etiketě psích granulí. Vždyť kvalitní krmivo patří po boku aktivního pohybu mezi to hlavní, co můžeme našim osrstěným přátelům nabídnout. Právě z tohoto důvodu bychom měli porozumět různým způsobům výroby granulí, neboť samotná technologie procesu má zásadní vliv na jejich vlastnosti.
Pohled do minulosti
Prvním člověkem, který začal krmit psy již nám známým suchým krmivem, byl James Spratt. Potravu vyráběl z hovězí krve a obilí, ve 30. letech minulého století se pak výroba dočkala průmyslové produkce. Lidé pak kvůli krizi a válečným časům začali kupovat levné, nekvalitní náhražky, než se opět v 70. letech začalo vracet ke kvalitnějšími výživovým surovinám.
Typy granulí dle způsobu výroby
Nejběžnějším procesem výroby suchého krmiva pro domácí mazlíčky je tzv. extrudování granulí. Během samotného procesu jsou všechny složky smíchány dohromady a granule jsou poté extrudovány při teplotách vyšších než 100 ° C., čímž dojde k vyhubené všech bakterií, avšak také minerálů a vitamínů. Proto je nutné tyto látky přidávat do krmiva samostatně až na závěr. K přepravě granulí se používá také potrubní systém. Samotná montáž je velmi jednoduchá díky rychlospojkám za přítomnosti kvalitního těsnění a celý proces je pak opravdu efektivní.
Alternativním možností výroby granulí je pečení, kdy se všechny přísady nahrubo rozdrtí a smíchají do těsta. To se následně umístí do speciální formy a peče se v horkovzdušné peci. Při konzumaci se pak granule v žaludku rozpadnou na základní ingredience a nezatěžují trávení. Jedná se o pomalejší proces výroby, není tedy tolik komerčně atraktivní a zabývá se jim menší část výrobců.
Při výběru krmiva pro vaše čtyřnohé miláčky buďte vždy obezřetní, může to totiž mít zásadní vliv na jejich zdraví. Vybírejte tak, jako byste nakupovali sami pro sebe, jedině tak jim zaručíte kvalitní stravu.