Nákup mražených potravin a zmrazení zbytku čerstvého jídla, které jsme se rozhodli uchovat na vhodnější dobu, jsou velmi pohodlné a využívané varianty, které nám ušetří hromadu práce a případného vyhození nadbytečného jídla. Jak ale naše potraviny správně rozmrazit, aby byly v té nejlepší kondici?
Vsaďte na lednici
Mezi nejběžnější způsoby, jak rozmrazit jídlo, je jeho postupné tání v chladničce. Maso ve velkých kusech zde může tát i více než 24 hodin, drobné ovoce či mražená zelenina roztají během pár hodin. Díky nízké teplotě v lednici není nutné spotřebovat vše ihned, potravina v lednici vydrží i delší dobu. Mezi výjimky patří mražené ryby, které je nutné spotřebovat nejdéle dva dny po vyndání z mrazáku.
Mikrovlnná trouba pro záchranu situace a velký hlad
Zapomněli jste rozmrazit jídlo, nicméně nemáte čas na zdlouhavé rozmrazování v lednici ani jiné varianty? V tom případě přijde na řadu mikrovlnná trouba. Ta ale zajistí prudké rozdíly teplot, kdy to poznáte nejen na struktuře rozmrazeného jídla, ale i na jeho následné chuti. V každém případě by se mělo jednat pouze o výjimečnou situaci.
Zapomeňte na rozmrazování v pokojové teplotě
Vyndat jídlo z mrazáku a nechat jej rozmrznout na kuchyňské lince je lákavá představa, která netrvá tak dlouho jako postupný proces v lednici. Tím ale docílíte pouze množení nepříjemných bakterií, které při nedostatečné tepelné úpravě mohou jídlu i vašemu tělu nemálo uškodit. Raději proto přejděte k jiné variantě, která vás nebude stát újmu na zdraví.
Pokud si nejste jistí, jak potravinu co nejideálněji zpracovat, nejvíce vám u zakoupeného mraženého výrobku napoví sama etiketa. Díky dodržení přesného postupu od výrobce bude zaručeno, že potravina bude v té nejlepší kondici pro další zpracování.