Převážná většina z nás ví, jak med vypadá, že se na jeho tvorbě podílí včely ve svých úlech a že je ve výsledku stáčen do skleněných pohárů, ve kterých míří na náš stůl, abychom jej mohli konzumovat. Znáte ale důvody, proč je med tolik oblíbeným produktem a v čem všem může být pro lidský organizmus nápomocný?
Benefity konzumace medu
Je známo několik benefitů, které s sebou konzumace medu přináší. Řadíme mezi ni například výživové hodnoty, léčivé vlastnosti a v neposlední řadě i jeho nenahraditelnou chuť.
Z hlediska výživových hodnot obsahuje med přirozené cukry – glukózu a fruktózu – které jsou perfektní, potřebujete-li získat okamžitý zdroj energie. Z oblasti léčivých vlastností figuruje med jako léčivý prostředek při léčbě drobných infekcí a podporuje hojení ran. Aplikovat jej můžete na pokožku například tehdy, kdy je mírně popálená. Dále med obsahuje látky, které mu propůjčují antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Opravdu vysokou míru stabilní antibakteriální aktivity má manukový med, který je získáván z nektaru květu nazývaného manuka.
Tento nektar obsahuje vzácnou složku, která dokáže působit proti nejodolnějším bakteriím, na které nemají páky ani současná antibiotika. Manukový med je dostupný bez přísad anebo ochucený zázvorem a citronem, moringou nebo kurkumou a skořicí, které přispívají správnému trávení. Díky antiseptickým a antibakteriálním schopnostem je možné med využívat také pro podporu správné ústní hygieny.
Kromě manukového medu je velmi oblíbený akátový med, který má taktéž antibakteriální vlastnosti, podporuje hojení ran, dodává energii a díky obsahu antioxidantů napomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály.
Dbejte na správný výběr medu
Konzumace medu s sebou nese mnoho pozitiv, je však důležité vědět, že kvalita medu je závislá na mnoha faktorech. Mezi ty patří například původ, zpracování a v neposlední řadě i jeho uchovávání. Vybírejte med z kvalitních zdrojů a těšte se z jeho maximálního užitku.