Pro mnoho lidí je víno neodmyslitelnou součástí slavnostní tabule. Abychom si jej však mohli vychutnat v plné jeho kráse, je vhodné víno snoubit s pokrmy, aby se chutě propojily a dodaly nám tak zcela jiný gastronomický zážitek. Také byste rádi podávali správná vína ve správný čas se správným jídlem? Dnes vám poradíme, jak vína co nejlépe zkombinovat s různými typy pokrmů.
Možná už jste také slyšeli zažité kombinace vína a jídla. Vybírat ale víno k jídlu může být mnohem zábavnější. Jednou z nejjednodušších pomůcek je zamyšlení, jak bude jídlo vypadat. Pokud k pokrmu podáváte červenou omáčku nebo je v něm obsažena červená ingredience, bude se k němu hodit červené víno. Ke smetanovým omáčkám, těstovinám nebo k bílému masu pak víno bílé. Vše ale není tak jednoznačné. Jak je to u různých druhů pokrmů?
Polévka
Ke slaným polévkám, které jsou kořenité se hodí stará vyzrálá vína. Pokud podáváte svěží jarní zeleninovou polévku, doplňte ji lehkým vínem nejlépe odrůdy Muller-Thurgau, Sylvánské zelené nebo Veltlínské zelené. Ke krémovým polévkám podávejte vyzrálá kvalitní vína jako je Neuburské nebo Rulandské bílé.
Předkrm
Předkrm je vždy jen malým krůčkem k hlavnímu chodu, není proto příliš vydatný. Díky tomu se k němu hodí bílá lehká vína, především kabinetní. Výjimkou jsou těžké předkrmy jako jsou játra, ke kterým se spíše hodí sladká vína, např. výběr z bobulí.
Ryby
Ryby můžete připravovat na desítky až stovky způsobů. Stejně tak k nim můžete ladit i vína. Pokud budete připravovat rybu vařením či dušením, zvolte k ní bílá kabinetní vína. Uzené ryby a ryby podávané s omáčkou si skvěle rozumí s bílými víny pozdního sběru. Červená vína se k rybě hodí, pokud ji budete grilovat, smažit nebo podávat se skutečně výraznou omáčkou.
Masité pokrmy
Také znáte poučku, že k bílým masům se hodí bílé víno a k červeným červené? Tato poučka platí, ale pouze v případě, že je příprava bílého masa velmi jemná a chuť pokrmů s červeným masem velmi výrazná. Pokud připravujete maso samostatně, ladíte víno k chuti masa. Je-li k masu ještě omáčka, volíte víno dle chuti omáčky. Vařené a dušené maso doplňte bílým kabinetním vínem, grilované libové maso zase bílým vínem pozdního sběru. Ke grilovanému nebo pečenému prorostlému masu se nebojte podávat lehčí červená vína nebo velmi plná bílá vína. Skopové a zvěřina si žádá červené víno s bohatou tříslovinou.
Sýry
Speciální kategorií jsou sýry. Pokud jste jejich milovníci, určitě je příště doplňte o vhodná vína, která vám ze sýra přinesou úplně jiný požitek. Čerstvé sýry se skvěle snoubí se svěžími bílými víny jako je Veltlínské zelené, Muller-Thurgau nebo Sylvánské zelené. K sýrům s bílou plísní se hodí lehčí suchá vína typu Rulandské šedé. K sýrům s tmavou plísní podávejte zralá červená vína a jejich bobulové výběry, ne však příliš tříslovité. Pokud má sýr velmi výraznou chuť, bude se k němu hodit barevné plné červené víno s tříslovinami.
Vyzkoušejte příště k vašemu oblíbenému pokrmu podávat i správné víno a užijte si delikátní chutě, které vám víno spojené s pokrmem nabídnou.